NABSHI GALLERY
Tehran / 2017

Client: Ehsan Rasoulof

Nowadays, the city of Tehran is hosting a very interesting inner-city migration pattern, converting an old house to a gallery is such an example of this.

The old building structure is based on bearing-walls and the overall construction is very much informed by masonry techniques. As such, in the functional conversion of the project, the fixity of the structural grid introduced certain challenges to be addressed through design. In a design gallery fluidity and continuity of spaces seems to be a pre-requirement. The question at hand is how to re-structure the interior space as an open-plan.

In addition to the interaction between the structure and the new function, there is an added layer of symbolism to be negotiated for the project.

The project dates back to the early-modern era and yet has survived the post-revolutionary war years. As such, the building bears scars of the war era. Just like many other houses of the inner city, during the war years, the building is retrofitted to accommodate an underground bomb shelter. The bomb-shelter is the manifestation of a certain landscape of fear. The shelter, the very manifestation of spatial isolation and protectiveness plays the central role in this programmatic conversion, redefined as the start point of spatial continuity and fluidity.

The color Blue is the connecting agent of different spatial pockets, starting from the bomb shelter, and continuing deep into the heart of the building.

The color Blue is going to present on every surface to emphasize continuity and transparency as if vertical elements can be considered negotiable while surfaces are hosting gallery visitors seriously. You can see the color from the entrance to the rooftop, therefore project google map is blue too.

Awards
Memar Awards 2017- 2nd Prize- Category Renovation
http://www.memarmagazine.com/en/#award-1396
WAN Awards 2019- Shotlisted- Category Color in Architecture
https://www.worldarchitecturenews.com/article/1587911/2019-wan-awards-nabshi-gallery-zav-architects-mohammadreza-ghodousi-roshanak-sajadian

InNews
Memar Magazine No.106

گالری نبشی
تهران / 1395
کارفرما : احسان رسول‌اف

جنوب، شمال، مرکز

امکان ایجاد فضایی امروزی در بافت مرکز شهر تهران توسط کارفرمایی متعهد فراهم آمده است. تغییر عملکرد خانه مسکونی به گالری دیزاین با ارایه پیشنهادی امروزی برای بازگرداندن فضاهای متروک شهر به چرخه استفاده بدون تاثیر از “تعصبات تاریخی” مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف این است که گروه‌­های پیشرو هم بتوانند فعالیت امروزی خود را در بافت مرکزی تهران دنبال کنند و در حفظ بافت مشارکت ورزند. مرکز تهران در دوران اوج خود هم میزبان همین مخاطبان بوده است، بافتی که از بازماندگان بافت­‌ها‌ی با ارزش شهر تهران است. معماری این بنا که توسط دکتر پاک­نیا طراحی شده است از لحاظ سبکی در گونه “مدرن” اولیه معماری تهران قرار می‌­گیرد که استفاده از دیوارهای باربر برای “آزاد کردن” پلان­هایش محدودیت بوده‌­اند.

خانواده ساکن آن در سال­‌ها‌ی جنگ ضمن حفظ آن با تغییراتی در پرداخت فضا، پناهگاهی در حیاط برای دور ماندن از گزند حملات هوایی ساخته­‌اند که امروز به فضای نمایش (ایستالیشن) برادر عکاس و فقید کارفرما بدل شده است. باز کردن پناهگاه به حیاط و امتداد دادن حیاط به زیرزمین بسته و کیفیت‌رساندن به آن و ایجاد پیوستگی و یکپارچگی در فضاها که با برداشتن برخی دیوارها و گشایش در فضاها همراه است الگویی سیال را ایجاد کرده است که در کاربری گالری که حرکت در آن امکان نمایش را ایجاد می‌کند موثر است. فضاهای فرهنگی جریان مهاجرت به مرکز شهر را دامن زده‌‍اند.  هدایت این موج از مهاجرت می­‌تواند عدم توازن شمال و جنوب تهران را که در سال­‌های جنگ و سازندگی به اوج خود رسید مهار کند. گویی این بنا یادگاری از دوره­‌های مختلف تاریخ معاصر تهران در خود دارد. این دوره­‌ها از نظر برخی تاریخ‌­نویسان به دوره­‌های قبل و بعد از جنگ ایران و عراق خلاصه می­‌شوند

پناهگاه داخل حیاط که در دوران جنگ مورد استفاده قرار می‌گرفته، بر خلاف سایر فضاهای پروژه که تنها سطحشان آبی است، به طور کامل به رنگ آبی درآمده‌است. گویی زمین زیر پای ما بر .زخم‌های جنگ بنا شده‌است

جوایز
جایزه معمار 1396- رتبه‌ی دوم- بخش بازسازی
جایزه ون 1398- لیست کوتاه- بخش رنگ در معماری

خبرها
مجله‌ی معمار- شماره‌ی 106